• Geschiedenis

  De vv (voetbalvereniging) EEC bestaat in zijn huidige vorm "pas" sinds 23 maart 1967. De geschiedenis van de Ees Eesergroen Combinatie gaat echter een stuk verder terug.

  In de dertiger jaren van de twintigste eeuw was EEC een bloeiende vereniging met twee senioren- en een junioren elftal, waarbij de wedstrijden werden afgewerkt op een kaal en vlakgemaakt stuk heideveld.
  Later verbeterden de speelomstandigheden toen men, op eigen kosten, een stuk bouwland kon huren wat men overigens zelf moest onderhouden.

  In de begintijd had men speciale regelingen om ook leden met een krappe beurs te kunnen laten voetballen. Er werden voetbalschoenen aangeschaft voor fl 2,50 per paar, die door de leden met een dubbeltje per week afbetaald konden worden. Door een terugloop in het ledenaantal (en de financiƫn) rond het eind van diezelfde jaren dertig moest er een punt achter het clubleven gezet worden.

  Na WO II (1947) is geprobeerd om de voetbalvereniging nieuw leven in te blazen. Men ging er zo zeer tegenaan dat men in het seizoen 1947-1948 te hoog in de competitie terecht kwam. Wat voetbaltechnisch geen probleem was, bleek dat wel het geval voor de kas van de vereniging. De luxe van promotie bleek financiƫel niet op te brengen.
  Subsidie kende men nog niet, waardoor clubs hun eigen boontjes moesten doppen wat in het geval van EEC op dat moment niet haalbaar was. Deze nieuwe opkomst bleek dan ook van korte duur, want in 1949 werd de voetbalvereniging wegens een sterk teruglopend ledenbestand opnieuw opgedoekt.

  Nadat EEC voor de derde en vooralsnog laatste keer van start ging in 1967 heeft de club meer geluk gehad in zijn bestaan.
  Gedurende de jaren zeventig tot en met eind jaren tachtig van de 20e eeuw heeft EEC een bloeiende periode gekend.
  Er waren diverse senioren- en jeugdteams actief in de veldcompetitie, waarbij menige successen geboekt werden.

  Nadat begin jaren negentig de laatste jeugdspelers van EEC waren doorgestroomd naar de seniorenteams en er geen aanwas van jonge spelers meer tot stand kwam, leken de problemen zich weer aan te dienen. Door een sterke groei van de school en de terugkeer van jongere mensen in de dorpen Ees en Eesergroen kon er in het seizoen 2000-2001 toch weer begonnen worden met jeugdteams. Inmiddels zijn deze jeugdteams door teruglopende ledenaantallen weer verdwenen en zijn er enkel senioren teams actief.

  De inhoud van deze webpagina is grotendeels gebaseerd op een passage uit "Van Ees naar Eest, een weg terug in de geschiedenis", geschreven door werkgroep Historie Ees, in juni 1997.